Tuokaa tuoli! -elokuvia kaupunkitilassa



Jyväskylässä kannetaan penkit itse elokuvanäytöksiin

Jyväskylän katukuvassa tullaan syksyn mittaan näkemään ihmislaumoja vaeltamassa tuoliensa kanssa. Kyse ei ole huonekaluliikkeen alennusmyynneistä, vaan ihmiset ovat etsimässä kaupunkitilassa liikkuvaa elokuvanäytöstä, jonka nimikin on asiaan kuuluvasti Tuokaa tuoli!


TuokaaTuoli LogoVaaka

Tuokaa tuoli! -hankkeen idean taustalla on jyväskyläläinen nomadi taidegalleria Äkkigalleria ja sitä toteutetaan yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskuksen ja Taiteen edistämiskeskuksen Jyväskylän toimipisteen kanssa.

Olemme viimeiset kymmenen vuotta etsineet ja kokeilleet tapoja elävöittää kaupunkitilaa ja samalla myös tutustuttaa kaupunkilaisia omaan elinympäristöönsä toteaa Äkkigallerian Anna Ruth. - Nyt halusimme lähteä liikkeelle kaupunkitilojen historian kautta, mutta saada samanaikaisesti kaupunkitilassa tapahtumaan jotain ennakoimatonta ja mielenkiintoa kutkuttelevaa. Ihmiset luovat kaupunkitilan hengen, ja tällä kertaa tuoliensa kanssa. - Ehkä Jyväskylä jää joillekin matkailijoille mieleen kaupunkina, jonka kaduilla ihmiset kävelevät penkkiensä kanssa, nauraa Keski-Suomen elokuvakeskuksen Kaisu Tapaninen.
Tuokaa tuoli! -näytökset ovat ilmaisia, ja istumapaikat varataan tuomalla oma istuin mukanaan. - Emme peri näytöksistä maksua, mutta hiukan vaivaa täytyy elämyksen vuoksi nähdä, toteaa Ruth. Elokuvan esityspaikkaakaan ei paljasteta etukäteen, vaan näytöksiin kävellään yhdessä – tuolien kanssa tietenkin.

Kaupunki on täynnä historian kerrostumia. Jokaisella korttelilla ja rakennuksella on oma menneisyytensä. Esimerkiksi samassa liiketilassa on voinut vuosien mittaan olla ruokakauppa, eläinkauppa, parturi ja arkkitehtuuritoimisto. - Me pääsemme tähän kerrostumaan käsiksi esittämällä paikan historiaan soveltuvan elokuvan kyseisessä tilassa, toteaa Ruth. - Myös julkinen tila kerrostuu monenlaisista mielenkiintoisista tarinoista ja kohtaloista. Tuomme näitä tarinoita esille nauttien samalla elokuvakentän laajasta tarjonnasta. Luvassa on niin historiallisia dokumentteja, poikkitaiteellisia elokuvia, klassikkoja kuin uuttakin elokuvatarjontaa.

Ensimmäinen Tuokaa tuoli -näytös järjestetään Alvar Aalto viikolla Jyväskylässä keskiviikkona 29.8.2018.


Kokoontuminen tuolien kanssa on Cygnaeuksenpuistossa kaupungin kirjaston vieressä klo 20:30, josta yhdessä kävellään näytökseen.

Näytöksiä on syksyn mittaan myös Tanssin aika -festivaalin, Punaisen maton katujuhlan ja Arktisen upeeta -elokuvafestivaalin yhteydessä. Kun paikka, aika ja sisältö loksahtavat kohdilleen voivat näytökset syntyä lyhyessäkin ajassa ja spontaanisti, toteaa Keski-Suomen elokuvakeskuksen Teemu Kauppi. - Tulevia näytöksiä voi seurata sosiaalisten medioiden kanavilta.
***

Lisätietoja:

Äkkigalleria
akkigalleria@gmail.com
Juho Jäppinen
0405637258

Keski-Suomen elokuvakeskus
kaisu.tapaninen@ksek.fi
Kaisu Tapaninen
044 550 2582

Taike
hans-peter.schutt@taike.fi
Hans-Peter Schütt
0295 330 838
Banneri
Elokuvakeskus-2
taike keski-suomi vaaka

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Minikinossa elokuvia perheen pienimmille

Kiertueteatteri Kino Metson syyskuun elokuvat