Leffaklubilla 23.3.Queercore: How To Punk a RevolutionQueercore: How To Punk a Revolution
Pe 23.3.2018, klo 21. Leffaklubilla (Kulttuuritalo Pop up)
Asiantuntijavieraita puhumassa queer-teemoista
liput 8€ /ovelta 30 min ennen.


Leffaklubilla perjantaina 23.3. nähdään Yony Leyserin dokumenttielokuva Queercore: How To Punk a Revolution, dokumentti alakulttuurin sisälle syntyneestä alakulttuurista. Kun 80-luvun punkskeneä vallitsivat valkoiset heteromiehet, syntyi homo- ja punkkulttuurin jälkeläinen queercore näyttääkseen keskisormea kummankin kulttuurin konservatiivisille arvoille.

Ennen näytöstä kuunnellaan queer-punkkia eri vuosikymmeniltä ja elokuvan jälkeen kuullaan asiantuntijavieraita puhumassa queer-teemoista. Keskusteluissa mukana on Jyväskylän Setan kokemuskouluttaja ja queer-henkilö Aino sekä väitökirjatutkija Annukka Lahti, joka on tutkinut sukupuolen, (bi)seksuaalisuuden, vallan, affektien ja intiimiyden kytköksiä läheissuhteissa queer-tutkimuksen näkökulmasta. Keskusteluihin osallistuminen on sallittua ja toivottavaa, tule esittämään kysymyksesi queeriydestä!*************

Kulttuuritalo Pop up (Puistokatu 2, Kolmikulma, Jyväskylä)

Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys ry:n väliaikainen Kulttuuritalo Pop Up tarjoaa monipuolista ohjelmaa mm. teatteria, tanssia, elokuvia ja lastenmusiikkia esitysten, työpajojen ja avoimen ohjelman muodossa. Tilassa on n. 140m2 ja siellä on yksi muunneltavissa oleva näyttämötila loivasti nousevalla katsomolla. Katsomopaikkoja on n. 80 hengelle.MENNYTTÄ OHJELMAA:

Ei tietä kotiin (No road home)
Su 11.3.2018, klo 12. Dokumenttiklubilla.
Elokuvan ohjaaja ja päähenkilö paikalla näytöksessä. 
Liput 8€/ ovelta 30 min ennen näytöstä tai ennakkoon zupticket.
Kulttuuritalo Pop Up, Puistokatu 2, Kolmikulma


Vastikään DocPoint- festivaalilla palkitussa Ei tietä kotiin -elokuvassa Kongon pakolainen Charles palaa Suomesta kotiseudulleen. Elokuva on runollinen kirje hänen 9-vuotiaalle tyttärelleen Nadinelle, jossa isä kertoo mitä tapahtui ennen kuin heistä tuli pakolaisia.

Markku Heikkisen (mm.Talvivaaran miehet, Olipa kerran Seminaari) ohjaama elokuva sai ensi-illassa helmikuun alussa DocPoint-festivaalilla, jossa se palkittiin sekä yleisön palkinnolla että kriitikon valinta-palkinnolla.

Näytös koostuu Ei tietä kotiin -elokuvan esityksestä sekä keskusteluosuudesta, jossa paikalla ovat elokuvan ohjaaja Markku Heikkinen ja elokuvan päähenkilö Charles Nyakarashi.

Ei tietä kotiin elokuva kysyy: ”Onko kerran pakolainen aina muukalainen?”

Ohjaaja: Markku Heikkinen / Suomi 2017 / 62 min / S 
Kieli: ranska, kinyarwanda, suomi / Tekstitys: englanti

Markku Heikkisen mietteliään dokumentin päähahmo Charles asuu Kajaanissa. Lapset huutelevat rumia kadulla ja tappouhkauksia tullaan esittämään kotiovelle asti, mutta lempeä mies ei vastoinkäymisistä lannistu. Hän on päättänyt selviytyä ja on ylpeä päiväkerhohoitajan työstään: ”Oli kiva saada ensimmäinen palkka. Oli hienoa maksaa veroja, kun sai antaa takaisin sitä hyvää, mitä on Suomelta saanut.”

Charles syntyi Kongon demokraattisessa tasavallassa, mutta 90-luvun alussa puhjenneet veriset heimosodat ajoivat maan tutsiväestön surman suuhun tai maanpakoon naapurimaa Ruandaan. Charles matkustaakin Ruandaan tapaamaan ystäviään ja perhettään. Tapaaminen ei ole yhtä juhlaa: hänen äitinsä asuu ankeassa pakolaisleirissä. Kongon rajaseudun konflikteissa on kuollut enemmän ihmisiä kuin Suomessa on asukkaita. YK ei ole tähän päivään mennessä tunnustanut Itä-Kongossa tapahtunutta kansanmurhaa Ruandan kansanmurhan tavoin. Charlesin unelmana on perustaa koulu kotiseudulleen, Kongon Masisiin. Mutta ensin sinne pitäisi saada rakennettua tie. Ja rauha. Matkan aikana, dokumentin ääniraidalla, Charles ”kirjoittaa” tyttärelleen, kertoo tälle tuntojaan ja historiaansa. ”Sydämeni on Kongossa ja sinun luonasi Nadine”, hän sanoo.


Leffaklubi 9.2. perjantaina klo 22-24Perjantain 9.2. Leffaklubilla dokumenttielokuva maailman ainoasta inarinsaamenkielisestä räppäristä Amocista sekä sukellus saamenkieliseen rap-musiikkiin.

Liput 8 eur ovelta klo 22. alkaen
Kulttuuritalo pop up / Puistokatu 2, Jyväskylä 


Saamelaisten kansallispäivän kunniaksi helmikuun leffaklubilla tunnelmoidaan saamenkileisen räpin maailmassa. Klubilla katsellaan ja kuunnellaan saamenkielistä rap-musaa ja pureudutaan tarkemmin Amocin tuotantoon.

Dokumenttielokuva: Amoc-vuosmuš” (Amoc-ensimmäinen)

Ohjaaja ja kirjailija Inger-Mari Aikion dokumenttielokuva “Amoc – vuosmuš” (Amoc – ensimmäinen) kertoo maailman ainoasta inarinsaamenkielisestä räppäristä Amocista, Mikkâl Antti Morottajasta (31). Amoc oli ensimmäinen, joka alkoi räpätä inarinsaameksi reilut kymmenen vuotta sitten. Hän valitsi kielen, jota puhuu vain 350 ihmistä. Kielen, joka on hänen äidinkielensä. Hän oli ensimmäinen, joka julkaisi rap-singlen inarinsaameksi (Šaali, 2006) ja kokonaisen levyn 2007 (Amok-kaččâm).  Hän oli ensimmäinen, joka teki musiikkivideon inarinsaameksi. Mikkâl ei tunnusta taistelevansa kielensä puolesta. Siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että kaikki mitä hän tekee musiikillaan, edistää osaltaan inarinsaamenkieltä. Räppäämisen myötä kielestä on tullut myös “cool”.

Suurin osa dokumentista on kuvattu keväästä syksyyn 2014. Mukana on materiaalia myös vuosilta 2004-2007, jolloin Mikkâl vasta aloitteli uraansa. Elokuva on 35 minuuttia pitkä. Ohjaajana, tuottajana ja vanhemman materiaalin kuvaajana on Inger-Mari Aikio, käsikirjoittajana ja leikkaaja Aki Harju, uuden materiaalin kuvaajana Kevin Francett. Tuotantoyhtiönä on Ima filbma- ja sátneduodji. (Lähde:www.inariviikot.fi)


Elokuva pop up 27.1. lauantaina klo 12-14 

Teemalla Presidentti.
Kulttuuritalo pop up / Puistokatu 2, Jyväskylä 

Tapahtumaan on vapaa pääsy! 
Tarjoilla on presidenttikahvia ja aitoa filmitunnelmaa.

klo 12.00 Kekkosen Neuvostoliiton vierailu
Dokumenttikooste, 40 min, 16mm filmi

klo 13.00 Film Film Film (1968)

Animaatio, 19 min, 16mm filmi

klo 13.25 Kekkosen Neuvostoliiton vierailu

Dokumenttikooste, 40 min, 16mm filmi


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Minikinossa elokuvia perheen pienimmille

Kiertueteatteri Kino Metson syyskuun elokuvat